Briga o korisnicima za vrijeme pandemije

Radi epidemiološke situacije nažalost je otežano pružanje pomoći u kući za naše krajnje korisnike. Nedostaje im bliski kontakt s djelatnicama koje ih svakodnevno posjećuju. Fizička distanca međutim ne smije podrazumijevati i društvenu izoliranost. Unatoč ograničenjima korisnici su zahvalni na tome što ih ima tko obići i olakšati im svakodnevicu. Osjećaju izoliranosti uvelike su pridonijeli blagdani koji su iza nas tijekom kojih se obitelji svečano okupljaju u što većem broju, što trenutno nije dozvoljeno. Kako bi razveselili korisnike, netom prije blagdana posjetili smo ih i darivali pšenicom, kolačićima i pjevali božićne pjesme.

 

Osim brige o njihovim osnovnim potrebama kao što su čišćenje doma, odlazak u kupovinu namirnica ili plaćanja režija, sada je važno korisnicima pružiti i psihološku potporu. Obrasci ponašanja koji su nam usađeni od djetinjstva i za nas su bili uobičajeni cijeli život sada se mijenjaju iz korijena i mogu imati negativan učinak ne samo na mentalno stanje, nego i fizičko. Dokazano je da osjećaj usamljenosti može prouzrokovati visoki krvni tlak, bolesti srca i oslabiti imunološki sustav. Prema tome, potrebitima je važno dati do znanja da nisu sami i zaboravljeni, i da se imaju na koga osloniti.
Također, više nego ikada pratimo medije i vijesti i češće smo izloženi lošim nego dobrim vijestima. To može dodatno uznemiriti ili zbuniti starije. U tom slučaju moramo se pravilno postaviti i procijeniti na koji način im proslijediti samo nužno potrebne informacije.

Upitali smo naše korisnike što za njih znači pomoć koju im pružaju naše djelatnice. Ovo su neki od odgovora:

Sretna sam što imam nekoga da mi obavi stvari koje više sama ne mogu i to što imam s kim popričati.
-Marija

 

 

 

 

 

 

 

Volim to što imam pomoć i jako me vesele razgovori koje vodimo.
-Marta

 

 

 

 

 

 

 

Puno mi je godina, slaba sam i bolesna, što mi pomognu u kući i oko kuće mi puno znači, a najviše volim kad pričamo i nasmijemo se.
-Zorka

 

 

 

 

 

 

 

Zahvalni smo jer je svaka pomoć dobrodošla, a osobito se veselimo društvu i razgovoru.
-Slavica i Mihael

 

 

 

 

Iza nas je nesumnjivo teška godina. Na početku nove s nadom da će biti bolje zajedno se trudimo što učinkovitije nastaviti naš rad.